2. 11. 2010

KATOLÍCKA UNIVERZITA V RUŽOMBERKU

Teologická fakulta


Smernica dekana TF KU
o doktorandskom štúdiu vo vednom odbore 61-61-9 katolícka teológia
na Teologickej fakulte Katolíckej univerzity v Ružomberku č. 1/2003

Článok I

Úvodné ustanovenia
(1)           V zmysle zákona 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o vysokých školách“), Smernice rektora KU o doktorandskom štúdiu č. 21/10/2002 zo dňa 18. 12. 2002 a na vykonanie tých ustanovení Študijného poriadku Teologickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku, ktoré sa vzťahujú na doktorandské štúdium, vydávam túto smernicu:


Článok II
Podmienky prijatia
(1)        Základnou podmienkou pre prijatie na doktorandské štúdium katolíckej teológie je ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa tom istom alebo príbuznom odbore (absolventi dištančnej formy štúdia katolíckej teológie, absolventi učiteľského štúdia náboženskej výchovy /katolíckej/ v dennej alebo dištančnej forme).
(2)        Ďalšou podmienkou prijatia na doktorandské štúdium je základná znalosť latinčiny, biblickej hebrejčiny a gréčtiny na úrovni skúšok na magisterskom stupni štúdia katolíckej teológie. Z moderných svetových jazykov sa vyžaduje znalosť najmenej dvoch jazykov, z toho aspoň jedného aktívne. Adekvátnym potvrdením znalosti môže byť vysvedčenie o štyroch rokoch štúdia jazyka na strednej škole alebo certifikát o absolvovanom jazykovom kurze aspoň pre pokročilých alebo skúška pred prijímacou komisiou. Pod pasívnou znalosťou cudzieho jazyka sa rozumie absolvovanie aspoň dvoch rokov štúdia jazyka na strednej škole alebo absolvovanie takého stupňa na jazykovom kurze, ktorý predstavuje 40% všetkých možných stupňov.
(3)        Podmienkou prijatia na doktorandské štúdium je úspešné absolvovanie prijímacieho konania.
(4)        Cieľom prijímacieho konania je spoznanie jazykových a študijných predpokladov na štúdium, objasnenie študijného projektu, zistenie motivácie a psychologických predpokladov a uplatnenie uchádzača a jeho projektu v praxi.
(5)        Normy uvedené v tejto smernici sú určené pre uchádzačov, ktorí absolvovali jednoodborové magisterské denné štúdium katolíckej teológie. U absolventov dištančnej formy magisterského štúdia má garant štúdia povinnosť do dvoch mesiacov od prijatia uchádzača na doktorandské štúdium vypracovať dodatok k študijnému plánu. V dodatku vypíše zoznam všetkých predmetov, ktoré uchádzač neabsolvoval vzhľadom na dennú formu štúdia katolíckej teológie. Uvedie tiež spôsob a mieru adekvátneho doplnenia jednotiek študijného programu. Garant určí, do akého času si musí doktorand doplniť chýbajúce jednotky. Povinnosti uvedené v dodatku nie sú predmetom kreditového hodnotenia, ani ich nemožno zamieňať ani spájať s povinnosťami uvedenými v čl. V ods. 5 tejto vyhlášky.

Článok III
Prihláška na štúdium a prijímacie konanie
(1)        Prihláška na doktorandské štúdium má obsahovať tieto náležitosti: žiadosť o prijatie, životopis, úradne overené kópie dokladov o vzdelaní, doklady o znalosti jazykov, uvedenie čísla vedného odboru, vybranú (prípadne navrhovanú) tému doktorandského štúdia a zoznam publikovaných prác a iných dôležitých aktivít vzhľadom na toto štúdium.
(2)        K žiadosti o prijatie je potrebné pripojiť aj súhlas vlastného ordinára (ak ide o klerika) alebo vyššieho rehoľného predstaveného (ak ide o rehoľníka).
(3)        Uchádzač pripojí k prihláške aj potvrdenie o zaplatení výdajov spojených s prijímacím konaním.
(4)        Uchádzač pošle žiadosť na dekanát TF KU. Uchádzači sú pozývaní na skúšku v určenom termíne. O jej výsledku informuje uchádzačov dekan písomne najneskôr do 30 dní od prijímacích skúšok. Proti jeho rozhodnutiu sa uchádzač môže odvolať do 8 dní od doručenia rozhodnutia. Odvolanie sa posudzuje podľa § 58 zákona o vysokých školách.

Článok IV.
Formy štúdia a špecializačné smery
(1)        Doktorandské štúdium je možné absolvovať internou (dennou) alebo externou (dištančnou) formou. Denná forma trvá 3 roky, dištančná forma trvá 5 rokov.
(2)        Dekan môže tieto časové limity predĺžiť na základe odôvodnenia školiteľa najviac o 50% riadneho času.
(3)        Doktorandské štúdium sa na KU uskutočňuje v dvoch častiach: študijnej a vedeckej časti. Ak uchádzač o doktorandské štúdium už získal licenciát z katolíckej teológie a jej špecializácii, môže pokračovať v doktorandskom štúdiu vo vedeckej časti. Ak uchádzač získal licenciát z kánonického práva, v druhej časti doktorandského štúdia môže pokračovať iba vtedy, ak s tým súhlasí spoločná odborová komisia a písomne to rozhodne jej predseda. Toto dovolenie sa vydáva na základe preskúmania študijného programu z kánonického práva.
(4)        Doktorandské štúdium sa na KU uskutočňuje v špecializačných smeroch: biblická teológia, cirkevné dejiny, fundamentálna a dogmatická teológia, morálna a spirituálna teológia, katechetika, pastorálna teológia, kánonické právo a liturgika.

Článok V
Priebeh 1. časti doktorandského štúdia
(1)        Začiatok a koniec školského roka sa v doktorandskom štúdiu počítajú rovnako ako na druhom stupni vysokoškolského vzdelávania.
(2)        Uchádzač sa stáva študentom KU dňom zápisu, na ktorý je písomne pozvaný. Spravidla v deň zápisu mu oddelenie pre vedu oznámi kto bude jeho školiteľom.
(3)        Najneskôr do 30 dní od zápisu školiteľ prerokuje s uchádzačom študijný plán a predloží ho na schválenie (spoločnej) odborovej komisii (ďalej len SOK). V pláne je jasne rozlíšená študijná a výskumná časť.
(4)        Povinnosťou doktoranda je absolvovať celý študijný plán v dvoch etapách; študijný plán v jednotlivých povinnostiach po dohode so školiteľom môže byť čiastočne modifikovaný, nie však podstatne.
(5)        Všetky vykonané povinnosti sa hodnotia známkou (A – E; resp. FX) a kreditmi. Študijná časť doktorandského štúdia spočíva v nasledujúcich povinnostiach:
a/         Každý semester študent absolvuje prednáškové kurzy a skladá z nich skúšky. Súčasťou prednáškových kurzov sú prednášky, cvičenia a semináre. 1 kredit = 1 hod. prednášok alebo cvičení za týždeň. Delia sa 4 hod. pre špecializáciu, 1 hod. cvičenie, 1 hod. seminár a 4 hod. povinne voliteľné. Každá katedra má v študijnej časti k dispozícii 1 hodinu počas 2 semestrov (alebo 2 hodiny za 1 semester), na ktoré vypisuje prednášky.
Predmety špecializácie, ich obsah a spôsob vykonania určuje školiteľ.
b/         Raz ročne sa zúčastniť aspoň na jednom sympóziu s medzinárodnou účasťou v oblasti vlastného špecializačného smeru a školiteľovi podať podrobné referencie o jeho priebehu. Náhradou za referencie je prednesenie diskusného príspevku na sympóziu.
c/         Každý rok sa zúčastniť aspoň na dvoch domácich konferenciách alebo sympóziách a predniesť aspoň jeden referát alebo aspoň dva diskusné príspevky na tému z oblasti vlastného špecializačného smeru.
d/         Ročne publikovať aspoň 2 odborné články na témy zo svojho špecializačného smeru. Povinnosti uvedené v bodoch c/ a d/ nemožno spájať. Ich rozsah a odborné kritériá určí a pred publikovaním posúdi školiteľ.
e/         Preštudovať za každý semester aspoň 5 diel, ktoré určí školiteľ. O každom preštudovanom diele predkladá študent referencie, ich formu a spôsob určí školiteľ.
f/          Napísanie a obhájenie licenciátskej práce.




Súhrn povinností a prideľovanie kreditov vyjadruje tabuľka:

Študijná
povinnosť
Kredity v 1. semestri
Kredity
v 2. semestri
Kredity
v 3. semestri
Kredity
v 4. semestri
Výskumná časť štúdia
(5. sem.)
Výskumná časť štúdia
(6. sem.)
Spolu
a/
10
10
10
10


40
b/
10
-
10
-


20
c/
5
5
5
5


20
d/
5
5
5
5


20
e/
5
5
5
5


20
Spolu
35
25
35
25


120


(6)        Schéma povinností uvedená v odseku 5 tejto vyhlášky je zostavená s prihliadnutím na dennú formu doktorandského štúdia. Študenti dištančnej formy doktorandského štúdia majú tie isté povinnosti, ktoré im ich školiteľ primerane určí na časové rozpätie podľa noriem uvedených v článku IV ods. 1 tejto vyhlášky.
(7)        Pri neplnení študijných povinností zo strany doktoranda môže dekan po porade so školiteľom ukončiť doktorandovi jeho štúdium. V prípade, že sa študent odvolá, rozhoduje rektor KU.
(8)        V odôvodnených prípadoch doktorand môže požiadať dekana o prerušenie štúdia.
(9)        Ak sa doktorand dostane do vážnej nezhody so školiteľom, môže sa obrátiť o vyriešenie buď na dekana alebo na predsedu SOK.
(10)      Okrem uvedených povinností doktorandi v dennej forme plnia ešte ďalšie povinnosti na príslušnej katedre TF KU, ako to určí vedúci katedry po dohode so školiteľom.

Článok VI
Záver 1. časti doktorandského štúdia
(1)        Doktorand ukončí prvú časť štúdia odovzdaním písomnej licenciátskej práce v rozsahu spravidla 100 normovaných strán formátu A4 podľa úsudku školiteľa.
(2)        Písomnú licenciátsku prácu odovzdá doktorand na oddelení pre vedu v troch exemplároch aspoň dva mesiace pred predpokladaným dátumom obhajoby. Školiteľ a dvaja oponenti pripravia na prácu posudky do piatich týždňov po obdržaní práce. Oponenti s posudkami odovzdajú aj exempláre licenciátskej práce doktoranda. Doktorand má právo prečítať si všetky posudky maximálne 1 týždeň pred termínom obhajoby.
(3)        Ak školiteľ v posudku navrhne prácu neprijať, práca nemôže byť prijatá. Ak oponent navrhuje prácu neprijať, uvedie svoje dôvody. Ak aj druhý oponent navrhuje prácu neprijať, doktorand musí napísať novú prácu.
(4)        Obhajoba práce a skúška prebieha spolu a trvá 120 minút. Prebieha tak, že najskôr predseda skúšobnej komisie predstaví doktoranda a potom doktorand predstaví prácu v trvaní najviac 15 minút. Za tým nasleduje prednesenie posudkov, na ktoré doktorand odpovedá. Nakoniec prebieha diskusia o téme, ktorú doktorand spracoval. Druhá hodina je venovaná ústnej časti skúšky, ktorej obsahom je zodpovedanie otázok z okruhu tém vybraných predmetov licenciátskej skúšky. Školiteľ pripraví doktorandovi 20 téz. Z týchto téz je doktorand skúšaný, pričom nemusia byť vyčerpané všetky tézy. Poradie otázok a časovú dĺžku venovanú jednotlivým tézam usmerňuje predseda skúšobnej komisie. Licenciátska skúška má povahu dizertačnej skúšky (porov. zákon 131/2002 § 54 ods. 3).
(5)        Skúšobnú komisiu menuje predseda SOK. Skúšobná komisia pozostáva zo školiteľa, dvoch oponentov; jeden z nich je z toho istého špecializačného smeru, z ktorého je licenciátska práca. Štvrtý člen je z je zástupca príslušnej katedry špecializácie. Okrem týchto predseda SOK menuje piateho člena. Jeden z členov komisie je predsedom, menuje ho predseda SOK. Obhajoba sa môže konať, ak sú prítomní minimálne štyria členovia komisie. Bez prítomného školiteľa sa obhajoba nemôže konať. Školiteľ ani žiaden z oponentov nemôže byť predsedom skúšobnej komisie. Aspoň jeden člen skúšobnej komisie má byť odborník z iného teologického pracoviska.
(6)        Po skončení obhajoby a skúšky komisia tajným hlasovaním vyjadrí súhlas alebo nesúhlas s udelením akademického titulu „ThLic.“ Ak je výsledok hlasovania nerozhodný, rozhodne predseda skúšobnej komisie. Hlasovať musí každý člen komisie a pri hlasovaní má iba dve možnosti: súhlasiť alebo nesúhlasiť.
(7)        Dizertačnou skúškou a obhajobou licenciátskej práce doktorand končí prvú časť doktorandského štúdia a pokračuje vo výskumnej časti štúdia písaním dizertačnej práce.
(8)        Po dizertačnej skúške a obhajobe licenciátskej práce doktorand dostáva diplom s titulom theologiae licentiatus v skratke „ThLic.“ K diplomu sa vydáva aj vysvedčenie s uvedením odboru, špecializačného smeru, témy práce, titulu v plnom znení ako aj v skratke, absolvovaných predmetov a mena školiteľa. Diplom a vysvedčenie musia byť potvrdené podpisom rektora KU a pečaťou.

Článok VII
Priebeh 2. časti doktorandského štúdia
(1)        Druhá časť doktorandského štúdia má výskumný charakter. Doktorand pre začatie tejto časti musí mať ukončenú prvú, študijnú časť. Prvá časť sa považuje za ukončenú, keď doktorand má diplom a vysvedčenie z prvej časti doktorandského štúdia. Do druhej časti doktorandského štúdia možno prijať aj takých doktorandov, ktorí absolvovali prvú časť na inej škole. Musia sa však preukázať jazykovými znalosťami podľa čl. II, bod 2 tejto vyhlášky.
(2)        Povinnosťou doktoranda v druhej časti štúdia je napísanie a obhajoba dizertačnej práce.
(3)        Priebeh druhej časti štúdia nie je hodnotený kreditmi. Doktorand má však povinnosť uskutočňovať výskum podľa svojej témy a podľa usmernení školiteľa. Táto povinnosť sa viaže na všetky bežné formy výskumu, vrátane takých, ktoré sa spomínajú v predpisoch tejto vyhlášky o prvej časti štúdia (porov. čl. V, bod 5, písm. a-e).
(4)        Minimálny rozsah dizertačnej práce je 150 a maximálny 250 normovaných strán formátu A4.

Článok VIII
Obhajoba dizertačnej práce
(1)        Termín obhajoby dizertačnej práce stanovuje dekan fakulty. Termín musí byť určený najneskôr do troch mesiacov od odovzdania dizertačnej práce.
(2)        Doktorand odovzdáva dizertačnú prácu spravidla v štyroch exemplároch, oddelenie pre vedu môže určiť vyšší počet exemplárov. Dekan pridelí po jednom exemplári trom oponentom a školiteľovi práce.
(3)        Ak školiteľ podá odmietavý posudok, prácu nemožno prijať. Ak dvaja oponenti navrhujú prácu neprijať, prácu nemožno prijať.
(4)        Dizertačná práca musí obsahovať všetky náležitosti, ako ich určujú metodologické predpisy KU.
(5)        Obhajoba práce sa koná pred 6-člennou komisiou (predseda komisie, školiteľ a traja oponenti, ďalší člen komisie). Aspoň jeden z členov komisie musí byť z inej univerzity alebo z iného školiaceho pracoviska. Komisiu menuje predseda SOK.
(6)        Obhajoba dizertačnej práce trvá aspoň 90 minút. Na začiatku predseda komisie predstaví doktoranda, potom doktorand v dĺžke max. 20 minút predstaví svoju prácu a výsledky výskumu. Nasleduje vyjadrenie školiteľa a pripomienky oponentov, na ktoré doktorand odpovedá. Po nich je diskusia o práci. Celá obhajoba práce je verejná, prítomní nečlenovia komisie môžu doktorandovi položiť otázky keď im to umožní predseda skúšobnej komisie.
(7)        Po skončení obhajoby komisia na neverejnom stretnutí zhodnotí priebeh a výsledok obhajoby. Na rozprave sa musí zúčastniť aj školiteľ. O výsledku sa potom hlasuje tajne. Ak je výsledok hlasovania nerozhodný, rozhodne predseda skúšobnej komisie. Hlasovať musí každý člen komisie okrem školiteľa a pri hlasovaní má každý člen iba dve možnosti: súhlasiť alebo nesúhlasiť. O výsledku hlasovania sa spíše zápisnica, ktorú podpíšu všetci hlasujúci. Celkový výsledok hlasovania sa má doktorandovi hneď oznámiť.
(8)        Návrh na udelenie alebo návrh na neudelenie akademického titulu doktoranovi spolu so zápisnicami o obhajobe a hlasovaní spolu so spisovým materiálom doktoranda SOK predkladá do 30 dní odo dňa konania obhajoby príslušnej vedeckej rade fakulty, ktorá rozhodne o tomto návrhu.

Článok IX
Rozhodovanie vedeckej rady fakulty o udelení vedecko-akademickej hodnosti
(1)        Na rokovaní vedeckej rady fakulty predkladá návrh na udelenie alebo neudelenie akademického titulu doktorandovi predseda SOK alebo ním poverený člen.
(2)        Ak doktorand spĺňa kritériá na udelenie akademického titulu, vedecká rada preverí, či bol v priebehu obhajoby dodržaný postup podľa tejto smernice.
(3)        Ak vedecká rada zistí, že v priebehu obhajoby nebol dodržaný postup podľa tejto smernice, nariadi opakovanie obhajoby.
(4)        Ak vedecká rada zistí, že v priebehu obhajoby bol dodržaný postup podľa tejto smernice, ale návrh znel neudeliť akademický titul, doktorandovi ho neudelí.
(5)        Ak vedecká rada zistí, že v priebehu obhajoby bol dodržaný postup podľa tejto smernice a návrh znel udeliť akademický titul, rozhodne hlasovaním o udelení akademického titulu.

Článok X
Odovzdanie diplomu
(1)        Diplom sa doktorandovi spravidla odovzdáva na slávnostnom zhromaždení usporiadanom vysokou školou, ktoré sa uskutoční najneskôr do šiestich mesiacov od udelenia akademického titulu vedeckou radou fakulty.
(2)        Absolventom sa udeľuje akademický titul „doktor“ („philosophiae doctor“, v skratke „PhD.“; skratka „PhD.“ sa uvádza za menom). Namiesto titulu ThLic. dostáva súčasne titul theologiae doctor (skr. „ThDr.“) uvádzaný pred menom.

Článok XI
Ukončenie štúdia
(1)        Študent končí štúdium:
a) úspešnou obhajobou dizertačnej práce.
(2)        Študent prestáva byť študentom vysokej školy:
a) ukončením štúdia,
b) vylúčením zo štúdia,
c) zanechaním štúdia.

Článok XII
Záverečné ustanovenie
(1)        V prípade, že niektoré ustanovenia tejto smernice idú pod rámec smernice rektora č. 21/10/2002 zo dňa 18. 12. 2002 o doktorandskom štúdiu na KU, postupuje sa podľa uvedenej smernice rektora.


Táto smernica nadobúda účinnosť 24. 11. 2003.                         doc. ThDr. Anton Konečný
                                                                                  dekan Teologickej fakulty KU v Ružomberku




Dodatok
k Smernici dekana Teologickej fakulty KU o doktorandskom štúdiu v študijnom programe 2.1.13 katolícka teológia na Teologickej fakulte Katolíckej univerzite v Ružomberku č. 1/2003


§ 1
Uchádzači, ktorí boli prijatí na 1. časť doktorandského štúdia (licenciátske štúdium) a majúci vykonať rozdielové skúšky z teologických disciplín, biblických a živých svetových jazykov, tak musia učiniť v priebehu prvých dvoch rokov licenciátskeho štúdia. Aspoň polovicu týchto predmetov musia absolvovať v priebehu prvého roka štúdia.

§ 2
Ak je väčšina posudkov oponentov negatívna, doktorandovi sa odporúča obhajobu odložiť a všetky pripomienky oponentov zapracovať a opravenú prácu znovu odovzdať. Na nové posudky sa vzťahujú rovnaké časové lehoty, ako by práca bola odovzdaná prvý raz.

§ 3
Obhajoby doktorátov sa na Teologickej fakulte KU konajú spravidla trikrát ročne, a to okolo 10. septembra, 10. februára a 10. mája.

§ 4
V predloženej práci doktorand na mieste čestného prehlásenia uvedie vyhlásenie o počte všetkých znakov v predkladanej práci. Doktorand odovzdá s predpísaným počtom exemplárov doktorskej práce súčasne aj elektronickú verziu na digitálnom nosiči (CD-ROM, DVD alebo pod.).

§ 5
Po ukončení obhajoby je doktorand povinný vydať prácu knižne a na oddelení pre vedu do šiestich mesiacov odovzdať desať vytlačených exemplárov práce, z ktorých oddelenie pre vedu dá predpísaný počet do knižnice TF, ostatných teologických knižníc na Slovensku a Kongregácii pre katolícku výchovu do Ríma. Kým nie je práca odovzdaná na oddelení pre vedu, nemôže byť doktorandovi odovzdaný diplom.

§ 6
Všetky pripomienky, návrhy, úpravy a doplnky vznesené oponentmi, školiteľom a členmi komisie doktorand musí zapracovať do práce. Školiteľ všetky opravy skontroluje a do 30 dní po obhajobe odovzdá na oddelení pre vedu písomné čestné prehlásenie, že sa tak stalo. Súčasne kandidát na titul doktora teológie odovzdá opravený rukopis práce spolu s elektronickou verziou na digitálnom nosiči.

§ 7
Autor publikovanej doktorskej práce uvedie medzi recenzentov mená školiteľa aj všetkých oponentov.

§ 8
Autor je povinný získať pre prácu imprimatur.

§ 9
Úspešnému doktorandovi sa diplom odovzdá spravidla počas verejnej promócie počas slávnostného zasadania akademickej obce.[1]

§ 10
Úspešný doktorand môže používať tituly, práva a privilégiá, ktoré vyplývajú z titulu doktora posvätnej teológie a doktora filozofie až po odovzdaní diplomu.[2]


Tento dodatok nadobúda účinnosť 5. júna 2007



Prof. ThDr. Ing. Anton Konečný, PhD.
dekan Teologickej fakulty KU v Ružomberku
Zdroj: http://www.ktfke.sk/?show=oznamy&oid=39

Žiadne komentáre: